В света на модния стилист с Анна Станкова

В света на модата, една от най-интересните и динамични  професии е тази на модния стилист. Това е човекът, който подбира дрехите и аксесоарите подходящи за конкретен проект, фотосесия или реклама. Да ни запознае по-отблизо с нея, екипът на Fashionsense покани Анна Станкова – стилист, моден редактор и автор на статии. Завършила специалност Мода в Художествената Академия, Анна е стилист на свободна практика, като в момента работи по проектите Under the line и SNAXX Magazine. Ето какво ни разказа тя за работата си. 

 

1. Какво представлява професията моден стилист? Опиши ни работата си с няколко думи.

Да си стилист е винаги да имаш щипки, кламери и карфици в чантата. Като изключим това, както всяка работа си има приятни и не дотам приятни моменти. Това, което най-много харесвам в нея е, че е вдъхновяваща, креативна и динамична. Всеки проект е различен от предишния и винаги си в движение. Лошото е, че понякога е доста стресова и ужасно натоварваща физически. Поне за мен е така, защото торбите, които се налага да нося често надвишават собствените ми килограми.

 

2.  Винаги ли си искала да се занимаваш с мода и какво предизвика интереса ти точно към тази професия ?

 

Не бих казала винаги, но когато растеш в семейство на артисти е неизбежно да изградиш добър вкус и усет за естетика, които събуждат интереса и нуждата от изкуство под една или друга форма. А самата професия се превърна в такава постепенно. Когато си добър в нещо, то ти става професия неусетно. В началото не го приемаш така.

 

3. Какво най-много харесваш в нея?

 

Крайния резултат. Както споменах, работата е много динамична. Нямаш време да и се наслаждаваш в процес. Едва, когато видиш финалните кадри изпитваш удовлетворение от това, което си създал. Виждаш и малките си пропуски, които те мотивират всеки път да си по-добър от предишния.

 

4. Какво представлява една модна фотосесия? Как се подготвяш за нея?

 

За стилиста работата по една сесия е дълъг процес, включващ предварителен research, събиране на вдъхновение и референции за цялостната визия – стил, грим, прическа, пози, локация. Разговори с екипа, трескаво обикаляне по магазини и молове, и пълен багажник с дрехи и обувки.

Чак след това идват самите снимки, когато целият екип работи по осъществяването на твоите идеи. После следва всичко по обратния ред.

 

5. Кой е най-интересния момент по време на снимките?

 

Целият процес е интересен. За мен най-вълнуващо е как един екип от хора се събира и сплотява, около осъществяването на една идея. Създава се творческа атмосфера и хармония, в която работата не се усеща, като работа. Разбира се, това се получава само в екип от професионалисти, а аз до този момент съм имала щастието да работя с най-добрите.

6. Какъв моден съвет би дала на нашите читатели?

 

Не бих могла да дам моден съвет. Няма изконни правила, които важат винаги и за всеки. Единственото, което бих посъветвала хората е да спрат да купуват толкова много дрехи. Консумацията на fast food и fast fashion не са помогнали на никой да се чувства и изглежда по-добре. Намерете собствения си стил и пазарувайте качествени продукти. Уважавайте и обичайте себе си.

 

 

 

 

Интервюто подготви: Христина Лозанска 

Снимки: Васил Германов и Yo Vo

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара