Сабрина Убинова - България в световната мода.

Тя е млада, упорита и с мисия. От съвсем малка открива своята страст, да „рисува дрехи“, но с течение на времето разбира, че модният дизайн е много повече от това. Завършва моден дизайн в Мидълсекс, Северн Лондон, и  започва да преследва мечтата си да бъде дизайнер. Малкото си свободно време обича да прекарва сред природата или с книга в ръка. Тя е Сабрина Убинова, е само на 24, главен дизайнер на бранда Oubinov и споделя своите виждания за модната индустрия, стила и красотата на съвременната жена.

 

1. Кое е нещото, което те запали по „рисуването на дрехи“ ?

Дори да е имало такова, то определено не е дошло от семейството ми. Там няма нито един, който да се занимава с креативни дейности. Естествено, на тази възраст, роклите ми приличаха на кутийки с антени, смятам, че имам подобрение от тогава.

 

2. Какво най-много харесваш в работата си?

Много неща, наистина. Едното от тях е, че в модния дизайн може наистина да правиш каквото си поискаш и да развиеш до край своята креативност. Когато се занимаваш с комерсиална мода, обаче, трябва да можеш да вземеш тази креативност и да я конторлираш до там, че да може да роди колекция, практична за аудиторията. Другото, колкото и странно да е, е енергията и жизнеността, която ти трябва, за да работиш в модата. Аз съм човек, който лесно се отегчава и мразя тези моменти. Да имаш собствен бранд те държи винаги в движение, ако не физически, то със сигурност психически. Това е страхотно, колкото и да е подлудяващо на моменти.

3.  Каква е твоята лична представа за стил?

.

За мен стилът е нещо много лично и комплексно. Възражда се след доста анализиране на вкусовете – какво ти харесва, какво те кара да се чувстваш добре. Не съм фен на следването на тенденций и представата ми за стил не опира до тях в никакъв случай. Едно от най-умразните ми неща е да видя хора, облечени по един и същ начин, просто защото е „модерно“.

4.  Къде откриваш своето вдъхновение?

.

Има няколко неща, на които винаги мога да се опра за вдъхновение. Обожавам силни, геометрични структури и за това Заха Хадид, Норман Фостър и Франк Лойд Райт са едни от любимите ми архитекти. Нещо, което винаги ме е интересувало, е да позволиш колекцията да се създаде от конкретно усещане или чувство.  Практически, това е много трудно и в същото време лично. Трябва да си дадеш време, за да обмислиш какво означава тя за теб, след това да я реализираш в нещо визуално. Колкото и да е смешно, имам тетрадка, в която си записвам нещата, привлекли вниманието ми във всеки един момент, но не мога в момента да им отделя повече време. Така на по-късен етап се връщам към тях и ги анализирам по-задълбочено.

5. В този ред на мисли, как си представяш жената, която ще носи твоите дрехи?

.

Жената, която носи дрехите на Oubinov e стилна, уверена и не би се поддала на външно влияние при избора си на дрехи. Тя с отворени ръце приема промяната и винаги ще предпочете качеството пред количеството.

 

6.  Какво е твоето мнение за развитието на модната индустрия?

.

Това определено е тема, по която мога да говоря много. След като имах шанса да работя за много известни брандове, мога да кажа, че модната индустрия има крещяща нужда от млади дизайнери, които използват нови технологии. Трагичното е, че самата модна индустрия не се е променила от десетилетия. Например, все още се използват платове по начини, които перманентно уврежат околната среда. Продължава производство в ужасяващи условия за шивачите, които едва успяват да изхранват семействата си. Обидно е. Прави се, защото е добре за бизнеса, но е обидно от хуманна гледна точка. Би ме зарадвало много, ако хората се замислят къде е границата  и какво ще приемем, само за да можем да си купим евтини дрехи. За това аз реших производството да бъде в България. Тук екипът е малък, от професионалисти, и правя всичко възможно да са доволни както от работната атмосфера, така и от финансовите си възнаграждения. И въпреки желанието на консуматора за т.н. бърза мода, марката Oubinov няма да навлезе в този пазар и винаги ще залагаме на перфектната изработка.

 

7.  Kакво да очакваме от марката в близко бъдеще?

.

Скоро ще излезе на пазара колекцията ни Пролет/Лято 2017. Ще обърнем внимание и на присъствието на марката на Българския пазар. До сег се бях съсредоточила върху изграждането на марката в Европа и Северна Америка, но сега смятам, че дойде моментът да запознаем хората в  България с Oubinov.

8.  И за финал, какво би посъветвала читателките ни за модата и стила?

.

Най-важното нещо, което мога да им кажа, е да бъдат изследователки. Има безкрайно много информация за глобалната мода, която могат да открият съвсем лесно в интернет. Трябва да са откровени със себе си за това какво харесват  и не бива да се страхуват да обърнат гръб на обикновеното и широко приетото. 

 

 

Интервюто подготви: Христина Лозанска

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара