Метаморфозата на висшата мода

Обикновено, чувайки фразата „висша мода“ ние веднага я асоциираме с тежки вечерни рокли, обсипани с хиляди кристали, мъниста и какво ли още не, придаващо по-висока стойност на дрехата. Само че става въпрос и само за облекло, достойно за ходене по коктейли, на които пръстват само снобари, които коментират последния турнир по езда, въпреки че никой от присъстващите нито харесва турнири, нито езда. Висшата мода вече не живее само на лъскави събития – тя гордо крачи по улиците и е приятелка не само на напудрени първенюта, но и хора, които предпочитат бира и бургер пред стриди и шампанско.

И след като вече висшата мода се изявява в ново амплоа, претърпяла метаморфоза от ненаситния консуматор, тя е много по-достъпна за „разбиране“.

Цялата тази еволюция на понятието и на стойността й, можем да благодарим на така наречените millennials. В момента те и социалните мрежи са много по-влиятелни, от който и да е дизайнер, творил с години. Те са тези, заради които отвърдени с години брандове имат спадове в продажбите с милиони, а отскоро изявяващи се таланти разпродават колекциите си като топъл хляб. Такива примери са Vêtements, Antisocial social club, Off-white и други.

Oт Louis Vuitton бързо се усетиха какво се случва и затова бързо придърпаха Supreme като свой колаборатор. Марката, известна предимно сред скейт и стрийт обществата, в момента е с рекорден брой продажби и популярност. На кого отдаваме честта за този успех? На хората между 20 и 30 години, разбира се. Луксозният бранд от своя страна светкавично задейства маркетинговата си стратегия и тяхната обща колекция е вече факт. Тук виждаме един отличен пример на това как висшата мода все повече симпатизира на уличната култура. Още преди години Commé des garçon направиха колаборация със скейтърския бранд, което беше началото на взаимодействие между двата различни по концепция бранда. Оказа се, че формулата работи и тази година те също ще покажат общи дизайни.

В Gucci също се забелязаха тази зараждаща се високоскоростно тенденция. Смениха креативния си директор, смениха концепцията, въведоха авторски „мемета“, разнообразиха коренно подбора си на модели за ревюта и кампании. Важни фактори, които отлично допринесоха за увеличаването на понамалелите им продажби в последно време.

Съществува и обратния вариант. За спортни марки топ изборите винаги са били Adidas и Nike. Хората сякаш бяха забравили за съществуването на други модни брандове и неглижираха останалите опции. Затова от Puma приложиха супер успешен маркетингов трик. Или по-скоро трикове. Назначиха Рияна за креативен директор: само по себе си това им гарантира продажби като се има предвид влиятелността на тази модна икона. След това те изнесоха модните си колекции от магазините – на подиума, директно на седмицата на модата в Париж. Ход, с който те създават невероятен хайп околко продуктите си. Трето: направиха Кайли Дженър свое лице. А нейното 18-годишно лице вече продава милиони от каквото и да се. Резултати: знаковите им дизайни в последните няколко колекции под името на певицата се разпродават в деня на пускането им на пазара.

Uniqlo и JW Anderson, Adidas и Alexander Wang, Missoni и Pigale са само част от настоящите и предстоящи колаборации между различни по природа дизайнерски къщи. Но какво е общото? Имаме игра на спортното и елегантното. На висшата мода и на бързата мода. На котюр културата и на скейт културата. Границите вече са размити; понятията стават все по-близки по значение, а дизайните стават все по-обединени. Какво ли е бъдещото на висшата мода?

 

Автор: Богдана Костова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара