Маноло Бланик – любовта да създаваш обувки

Маноло Бланик е повече от дизайнер на обувки, той е човекът, който може да накара една жена да се почувства истински елегантна и секси със своите забележителни обувки на висок ток. Никога не бихте могли да мислите за обувки от висок клас без името – Маноло Бланик. Неговите занаятчийски произведения и изкусителна изработка са само някои от неговите плюсове за продажби на очевидно безкрайните фенове и клиенти, които го поставят в светлината на световния моден свят на обувките и може би сте забелязали особената любов на Кари Брадшоу (Сексът и градът), към обувките на висок ток на Маноло Бланик. Неговия безкраен списък на подкрепа от известни личности го превръща в един от най-влиятелните дизайнери на обувки на нашето време.

Маноло Бланик е повече от дизайнер на обувки, той е човекът, който може да накара една жена да се почувства истински елегантна и секси със своите забележителни  обувки на висок ток.

Бланик е роден на 27 ноември 1942 г. в Санта Крус де ла Палма (Канарските острови), Испания. Той е от чешки и испански произход. Като момче, научил изкуството за производство на обувки от майка си, която използвала каталонски еспадрили. Самата тя научила това занаятчийство от местните обувки на Канарските острови. От нея той развивил любовта към дизайна на обувки и също така склонността си към луксозния, елегантен и ултра-женствен стил – тези характеристики, които по-късно прилага в бъдещите си проекти.

Бланик първоначално учи за дипломат в университета в Женева, по желание на неговите родители. Но желанието му да се занимава с изкуство е причина той да напусне университета и през 1965 г. се премества в Париж, където започва да изучава изкуство и след това работи, като сценограф. В края на 60-те години се премества в Лондон, където работи в моден бутик „Сапата“.

От нея той развивил любовта към дизайна на обувки, и също така склонността си към луксозния, елегантен и ултра-женствен стил - тези характеристики, които по-късно прилага в бъдещите си проекти.

Бланик също пише и за Vogue Italia. През 1970 г., той отива в САЩ и посещава Ню Йорк, където случайно се среща с Диана Вреланд, главен редактор на американския Vogue по това време. След като тя вижда неговите произведения го насърчава да продължи да се занимава с изкуството на обувките. През 1971 г,. той  вече създава свои обувки.

Бланик също пише и за Vogue Italia.

През 1972 г., Оси Кларк използва дизайнерските обувки на Бланик, като ги свързва със собствените си облекла. Това бележи първата колекция на Маноло Бланик, който до този момент е единственият дизайнер на обувки. Обувките му изпъквали пред останалите, а стилът и дизайна станали запазена марка за Бланик оттогава. Следващата година отваря и първия бутик в Лондон, като купува „Сапата“. Започва да изработва мъжки обувки, но намира стила на проектиране, твърде ограничаващ за приключенския му вкус и въображение.

 Обувките му изпъквали пред останалите, а стилът и дизайна станали запазена марка за Бланик оттогава.

Магазинът му е посещаван от много знаменитости, включително моделът и тогавашната съпруга на Мик Джагър – Бианка Джагър. Скоро името му достига до други модни кръгове по целия свят, а на обувките му успяват да се насладят и модните подиуми в света. Високите му токчета намират високопоставени фенове, като Мадона, Виктория Бекъм, Риана, Кристен Стюарт и Сара Джесика Паркър. Бланик става първият мъж, украсил корицата на британското списание Vogue, заедно с Анджелика Хюстън (1974г).

Магазинът му е посещаван от много знаменитости.

Като дизайнер Бланик получава множество награди: има три награди от CFDA в Съединените щати. Първата награда за дизайнер на аксесоари на годината от Британския съвет за мода и по-късно работата му се показва с една голяма изложба в Музея на дизайна в Лондон. Докато империята на Бланик се разпростира в много места на земното кълбо и неговите скъпи токчета се виждат в луксозни магазини, като Bloomingdale, Neiman Marcus и Saks Fifth Avenue, щабът му остава на ул. "Old Church" в Лондон.

Като дизайнер Бланик получава множество награди.

Подобно на много страхотни дизайнери, Бланик също така изисква съвършенство в качеството и уникалността на стила на своите обувки, особено в света на висшето изкуство. Ето защо няма как да мислите за обувки от висок клас, без името Маноло Бланик. Неговото име е синоним на качество, оригиналност и елегантност.

 

Автор: Анна Декова

 

 

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара