Изкуството да гримираш - интервю с Елиза Попова

Добре знаем, че гримът е едно от най-силните оръжия на съвременната жена. Самото гримиране може спокойно да бъде определено като изкуство, имащо за цел да подчертае най-красивите черти от едно лице и да го превърне в достойно за възхищение произведение на изкуството. И както и в другите видове изкуство, така и в гримирането можем да открием истински артисти, които то е не просто професия, а начин да изразяват себе си.

За грима и неговата магия ще си поговорим с Елиза Попова – Моден гримьор на 2016-а година, получила отличието си на тазгодишната церемония по раздаването на модните отличия „Златна игла 2016“. Елиза е работила със световно известни козметични марки, както и с едни от най-големите български модни брандове. Ето какво ни каза тя за професията си и какво я прави толкова специална:

Как решихте да станете гримьор/ това ли е детската Ви мечта?

Детската ми мечта беше да стана балерина. В тинейджърските ми години започна да се заражда интересът ми към момента преди излизане вечер. Бяхме една бандра, само момичета, и всички се събирахме в къщи преди да излезем. Разкрасявах абсолютно всички и за мен това беше удоволствие. След време се занимавах с танци няколко години, следвах и в един момент реших, че е време да спра с танците и да се обърна отново към другата си страст – гримът. Първият ми учител е Лора Николаева, естет с много фино усещане за нещата, човек, чието мнение винаги ще има значение за мен.

 

Какво харесвате най-много в професията си?

Обожавам това, че работя с въобрацението си. За мен моментът в който гримирам някого е много интимен, има много отношение в него. Аз трябва не само да чуя какво се очаква от мен, но и да усетя душевността на човека срещу мен. Смятам, че това е много важно.

 

Кое намирате за най-трудно в това да бъдеш гримьор?

Не мога да кажа за нещо конкретно, освен може би това, че в определени моменти се налага да стана в 4:00 или 5:00 сутринта, което изобщо не ми е лесно.

 

Как се подготвяте за модна фотосесия? С какво подготовката за модна фотосесия се отличава от тази за останалите типове снимки? Какво е необходимо като предварителна подготовка и обсъждане за да може да си свърши работата по-добре?

Подготовката за фотосесии започва след като екипа, с който ще работя ми изпрща референции. При модна фотосесия започваме подготовка среща на екипа, в която арт директорът излага  основната концепция, избира се модел, подходящ за нея, локация и се съставя план за действие.

 

Коя фотосесия до момента е била най-интересна/открояваща се и защо?

За мое щастие имам не една и две фотосесии, които са ми били много интересни. Дори смея да твърдя, че в последните години повечето са супер интересни. Все пак работя с едни от най-добрите в модния бизнес.

 

 Разкажи ни интересни случки по време на снимки/ или гафове?

Гафове могат да се случат винаги, но ако екипът е креативен винаги може да се измисли нещо. Дори понякога се получава по-добре. Аз лично си спомням, че веднъж бях забравила четките си, но за щастие клиентът ми имаше свои, които свършиха чудесна работа. Най-голямото ми притеснение в работата ми е било да не си загубя графика, е и това ми се случи. Не зная как се справих тогава, но успях.

 

 Какво е важно да се знае по време на подобен тип снимки?

В света на модата най-хубавото е, че работя с въображението си, така че за хората като нас, а и не само, много важно е да откриеш нещо, което те вдъхновява и да правиш това, което обичаш.

 

Какво бихте посъветвали нашите читателки относно грима и поддържането на кожата?

В живота вече всичко е в кадри, бъдете добре подготвени за тях!

 

 

 

 

Интервюто подготви: Христина Лозанска

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара