Дизайн във всичките му форми: Пацо Димитров

 

На по-голямата част от българската аудитория името нa Пацо Димитров(pvtso) не е известно, а трябва. Той се занимава с дизайн на много неща като се справя с всяко едно от тях отлично. Прави дрехи, прави визуализации, прави изкуство. Също така и повече от година насам е и графичен дизайнер за NBA. Произведенията му имат международно признание от различни он и офлайн платформи,а както и от известни личности.

1. Винаги ли си искал да бъдеш дизайнер или го реши в последствие?

  - По-скоро не. Винаги съм искал да бъда баскетболист, но поради една или друга причина това не се случи и тъй като от малък имах интерес към музика и изкуство, трябваше да запълня времето в ежедневието си, което отделях за баскетбол и в един момент реших да опитам, това което чувствах, че би било подходящо за мен. Започнах със съвсем просто манипулиране на различни снимки и с времето прерастна в това, което е сега.

2.Как определяш своя стил?

 - Less is more. Бих казал, че това описва нещата, които правя, било то корицата на музикален албум, която съм правил или потник/тениска/артикул. Без да звуча арогантно смятам, че умея чрез това което правя да комуникирам идеята си зад него по семпъл и ясен начин. Също така не съм фен на много от трендовете, които се наложиха последните няколко години като надписи по ръкавите, копиране на стила на рок бандите от 70те и 80те и прочие и се опитвам да си създам моя собствена ниша, която комбинира неща от сферата на спорта (най-вече баскетбол) и музиката, if that makes sense.

3.Кога беше моментът, когато разбра, че си постигнал нещо?

   - Може би са няколко, макар че държа да отбележа, че не обичам да се взимам много насериозно и има още много неща, които искам да постигна. Но ако трябва да дам конкретен отговор на въпроса ти - моментът  , в който се свързаха с мен от НБА и когато видях Future да държи в ръцете си нещо, което аз съм създал. Това, че корпорация от нивото на НБА и изпълнител от ранга на Future оценяват нещо мое ми вдъхна много увереност и наистина ме накара да повярвам, че целите, които си поставям са постижими.

4.Как стигна до това да бъдеш графичен дизайнер за NBA?

  - Ако трябва да бъда напълно откровен - не знам. С течение на времето пусках концепции и графики в социалните си мрежи и от публикация на публикация из интернет успях да събера някакъв following, което само по себе си предполагам е привлякло вниманието им. Никога не съм ползвал реклами в интернет, нито съм писал аз лично на когото и да било, а по-скоро силата на интернет и начинът по който прави светът малък ми помогна да постигна тази своя мечта.

5.Разкажи ми повече за концепцията на basketball jerseys x rap albums.

  - Потниците, базирани на рап албуми е изцяло моя идея, която беше вдъхновена от максимата “всеки баскетболист иска да е рапър и всеки рапър иска да е баскетболист”, която за мене има много голям потенциал, тъй като чрез дрехи никога не е била докосвана, а комбинирайки двете по някакъв начин засяга и привлича много хора. Та в продължение на няколко седмици, след като ми дойде идеята, изработвах концепциите, след което ги пуснах в онлайн портфолиото си и дали чрез късмет, дали беше просто съдба получи много интерест от множество публикации, в следствие на което и интерес от множество хора. В началото беше просто концепция, но след като видях интереса, който получиха се замислих, че би било резонно да опитам да ги създам наистина. И отново, заради късмет или съдба, успях да се срещна с хора, която повярваха във визията ми и ми помогнаха да реализирам идеята си.

6.Кои известни личности са носили твои дизайни?

   - Future, DJ Esco (който е продуцент и ДиДжей на Future), Rapsody (може би не е толкова известна в Европа, но е печелила Grammy), 9th Wonder (продуцент, който е работил с Jay-Z, Kanye, Erykah Badu, etc.), Skrillex бих казал, че са най-разпознаваемите изпълнители, които са носили неща, които съм правил. 

7.Коя е най-приятната и най-неприятната част от работата ти?

  - Най-приятната безспорно е свободата. Правя, това което ми доставя удоволствие и това, което обичам, което според мен е цел за много хора по света и се старая да не го приемам за даденост, защото съм изключителен късметлия да съм сред тези, които не само го мечтаят, а го изживяват. Работя с хора, които ме вдъхновяват, не следвам часови графих всеки ден и до огромна степен (не винаги, разбира се) всичко зависи от мен. Относно най-неприятна….не бих казал, че е “неприятна” в истинската дефиниция на думата, но може би часовата разлика м/у Европа и САЩ, понеже работя предимно с хора отвъд Океана и ми се налага да се нагаждам според времето там. Не, че е неприятно, но биологичният ми часовник е много сбъркан - лягам си сутрин и ставам следобяд, а вечер и привечер работя, за разлика от мнозинството в Европа. Но не е болка за умиране, свиква се :)

8.Разкажи ми малко за себе си.

  - Труден въпрос, но ще опитам - възприемам се за много low key човек, по-скоро съм интроверт, опитвам се да съм колкото може по-позитивен в мирогледа си и се обграждам с хора, които могат да ми дадат нещо (не от материална гледна точка), и които могат да ми помогнат да израсна като човек. Не харесвам по-голямата част от комерсиалната страна на света, в който живеем и се обличам предимно с дрехи от магазини втора употреба, ако това е интересно хаха. Също така изключително рядко нося свои неща, тъй като го намирам за леко странно. Колекционирам грамофонни плочи и съм много голям фен на музиката, не само хип-хопът, който дори не е любимият ми жанр музика, както много от хората, с които създавам контакт, си мислят.

9. Какво е мнението ти спрямо българския потребител?

  - Ами… винаги съм бил прям в мнението за България и българския потребител, колкото и да получавам негативни реакции - за мен България не е мястото, в което на един креативен човек му се предоставя възможност да разгърне потенциала си, защото има една много продължителна стагнация и сивота, която не позволява на средно статистическия български потребител да излезе извън комфортната си зона и да пробва нови неща, а в същото време да се опита и да ги разбере. По мое мнение, което пак повтарявам не искам да натрапвам на никого, един българин го вълнуват далеч по-различни неща свързани с ежедневието и не му е в културата да се заинтригува от новото. Лятото поживях 3 месеца в София, тъй като не се бях прибирал от няколко години и няма да лъжа - имаше хора, които ме разпознаха някак и оценяват, това което правя, което значи много за мен, но живеейки там и “изучавайки” хората и начинът по-който живеят живота си съм изградил мнението, което описах по-горе.

10.Какви са бъдещите ти проекти?

  - Винаги се опитвам да работя на няколко фронта и да се опитвам да обогатя резюмето си. Продължавам да работя за НБА, в процес на работа съм с няколко изпълнителя относно кориците на албумите им, както и втора колекция чорапи, а може би и мой собствен бранд за тениски и streetwear. Но не бързам с нито едно от тези занятия, а оставям нещата да се случват натурално.

 

 

Материала подготви: Богдана Костова

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара