Christian Dior Spring-Summer 2018 Ready-to-Wear

Responsive image

"Както във всички приказки, преди да намеря съкровището, по пътя се срещнах с дракони, вещици, магьосници и ангела на умереността. "

-          Ники де Сен Фал

   

По време на изследванията й из архивите на Dior, Мария Грация Чиури, художествен директор за женските колекции, открива поредица от снимки на Ники де Свети Фал. На един от тях художничката може да се види на камила, на други, тя позира за модния гигант  по времето когато нейния велик приятел Марк Боан, е негов  творчески ръководител.

Използвайки красотата на своето време, тя създава един стил на обличане, който е едновременно емблематичен за нея и напълно в синхрон с пропорциите й. Животът й е литературата. По това време, когато жените започват да стават все по-освободени, Ники де Сен Фал се е влюбила в изкуството, света и самата себе си.

Подобно на всички художници, тя е завладяна от емоциите си. И това е женското творчество, което говори на Мария Грация Чиури. Именно тези различни и специфични художници като Ники пречупват формата на традиционно мъжкия дискурс в историята на изкуството и в модата. Това са изключителни жени, които създава изкуство от многоцветните сърца, драконите, дървото на любовта, Тоскана и дори счупените вази и мозайки.

.

В новата колекция Мария Гарсия Чиури не се страхува да вземе Ники де Сен Фал за свое вдъхновение и да използва  прекрасно оцветена палитра, комбинирана с  дантела, коприна, кожа или пластмаса. Тази колекция, вдъхновена от художника, също се позовава на Марк Бохан и неговите малки рокли и гащеризони, понякога се сблъсква с широки поли, отварящи се отпред. Виждаме и панталони, носени с обикновени или сафари якета и обединени, според настроението, с мъжки ризи с фини ивици, точки или романтично бяло: всички заети от речника на Марк Бохан.

.

 И накрая, атмосферата на колекцията и препратките, независимо дали са изрични или имплицитни, ни водят в безсрамно възбуждане на шейсетте, илюстриращо силите на тези женски вселени. Те променят не само модата, но и съвременния свят.

 

Статията подготви: Христина Лозанска

Снимки и прес информация: DIOR

Препоръчани статии

Оставете коментар

0 коментара